Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

"Καὶ ἀποκριθεὶς πᾶς ὁ λαὸς εἶπε· τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ᾿ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν"

 Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενο

Αχ αυτή η γλώσσα μας πόση δύναμη για το Καλό, αλλά και για το Κακό έχει και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.
Μπορεί να ανατρέψει μια κακή κατάσταση με έναν μόνο λόγο Ευλογίας, μπορεί όμως και να γκρεμίσει ό,τι ωραίο υπάρχει με μια Κατάρα.
Με πόσες ασυνείδητες αυτοκατάρες δένουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους απογόνους μας.
Και ένας μόνο δήθεν αστείος λόγος των γονιών στα παιδιά πχ "Άει στο διάολο" έχει οικτρά αποτέλεσματα για την ζωή τους, τα έχουμε παραδώσει με τον λόγο μας στην εξουσία του εχθρού.
Ή και το πιο απλό "Εσύ δεν θα γίνεις ποτέ καλό παιδί" τα έχουμε ήδη καταδικάσει σε μια ισόβια προσωπική αποτυχία.
Να θυμόμαστε πάντα την εντολή του Χριστού "Ευλογείτε και μην καταράσθε".
Αν μπορούσαν εκείνη την στιγμή οι Εβραίοι οι οποίοι είπαν τον φοβερότατο αυτόν λόγο να δουν τα αποτελέσματα του, θα είχαν μόνοι τους κόψει τις γλώσσες τους.
Τριάντα επτά μόλις χρόνια μετά την Σταύρωση του Χριστού ισοπεδώνεται κυριολεκτικά από τον Ρωμαίο Στρατηγό Τίτο η Ιερουσαλήμ, σφάζονται σαν αρνιά αυτοί που είπαν "το Αίμα Αυτού πάνω σ' εμάς και τα παιδιά μας" και όσα από τα παιδιά τους γλίτωσαν σκορπίστηκαν στα έθνη μέχρι τις ημέρες μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς και με ποιό τρόπο εκατομμύρια απόγονοι τους, πλήρωσαν αυτή την κατάρα τους επί Χίτλερ στο Άουσβιτς 19 αιώνες μετά.
Δεν είναι αντισιωνιστικό αυτό που γράφω, μαθήματα των Πνευματικών Νόμων που ισχύουν διακρίνουμε για να προσέχουμε.
Και πιό πολύ ισχύει η Ευλογία και η Κατάρα των Κληρικών, των Γονιών και των εν ζωή Αγίων.
Να ζητούμε πάντα την Ευχή τους και την Ευλογία τους γιατί έχει 
μεγάλη δύναμη στη ζωή μας.
 Χρήστος Κλητσινάρης

Μάνα μου, μάνα ένα μοιρολόι για τη Μ.Παρασκευή

 Μάνα μου, μάνα στο δρόμο μου σπείρανε πέτρα κι αψιθιά Μάνα μου, μάνα τα νιάτα μου γείρανε κάτω απ’ τα σπαθιά Ουρανέ μου στείλε μου νερό να ποτίσω την έρημο, να φυτρώσει λουλούδι δροσερό στο κορμί μου τ’ αέρινο Μάνα μου, μάνα την άνοιξη φέρε μου πάνω στο σταυρό Μάνα μου, μάνα ηλιόλουστη, μέρα μου, πότε θα σε βρω... Ουρανέ μου, διώχ’ τη συννεφιά να περάσω τα σύνορα, κι ένα βράδυ πάνω στα βουνά να χτυπήσω τα σήμαντρα Μάνα μου, μάνα στα χέρια μου σήμερα καίνε τα καρφιά Ουρανέ μου, στείλε μου νερό να ποτίσω την έρημο να φυτρώσει λουλούδι δροσερό στο κορμί μου τ’ αέρινο Μάνα μου, μάνα τον ήλιο σου φέρε μου πάνω στο σταυρό...

Άγνωστης προέλευσης ύμνος, ο οποίος υπάρχει σε πολλές γλώσσες και παραλλαγές («Wa Habibi» για τους Άραβες, «Au sang qu'un Dieu va répandre» για τους Γαλλόφωνους, «Mάνα μου, μάνα» για τους Έλληνες, ο οποίος αποδίδεται ακόμη και στον G.B.Pergolesi...) Μουσική προσαρμογή: Χριστόδουλος Χάλαρης Απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Γκάτσος Χορωδιακή διασκευή: Σοφία Γιολδάση Αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένης μας φίλης και συναδέλφου Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, mezzo-soprano και ιδρυτικό μέλος της χορωδίας μας, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή της, μόλις στα 26 της χρόνια, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28/02/2023...

Γιατί δεν κατέβηκε ο Χριστός από Τον Σταυρό;

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα
Είχα έναν άθεο θείο, που με έλεγε:
– Γιατί δεν κατέβηκε ο Χριστός από Τον Σταυρό; Άμα ήταν Θεός, θα μπορούσε να ξεφύγει.
Τον πιάσανε, τον «κατεργάρη» και Τον Σταυρώσανε οι Εβραίοι! Δεν μπορούσε να ξεφύγει!
Τον εαυτόν Του δεν μπορούσε να βοηθήσει…
Και τον ρώτησα:
– Τότε, πως ξέφυγε ο Χριστός, όταν κάποτε θέλησαν να Τον ρίξουν στον γκρεμό; τον ρώτησα. Ξέφυγε ανάμεσά τους. Πώς έγινε αυτό;
– Πού το αναφέρει αυτό; με ρώτησε.
Άνοιξα το Ευαγγέλιο και του έδειξα το χωρίο:
«Και αναστάντες εξέβαλον αυτόν έξω της πόλεως και ήγαγον αυτόν έως οφρύος του όρους, εφ’ ου η πόλις αυτών ωκοδόμητο, εις το κατακρημνίσαι αυτόν. Αυτός δε διελθών δια μέσου αυτών επορεύετο» (Λουκάς 4,29-30).
Είναι πολλών γνώμη αυτή, ότι ο Χριστός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, Τον στρύμωξαν οι Εβραίοι και Τον Σταύρωσαν.
Όχι, δεν είναι έτσι!
Ο Χριστός από αγάπη προς τον άνθρωπο, ήρθε προς το εκούσιο πάθος και Σταυρώθηκε.
Αυτό να το βάλουμε μέσα στο μυαλό μας και να Του χρωστάμε πολύ ευγνωμοσύνη και υποχρέωση.
Στη συνέχεια τον ρώτησα:
– Θείε, ο Χριστός πέθανε, ή τον πεθάνανε;
– Τον πεθάνανε!
– Καθόλου δεν τον πεθάνανε! Απέθανε! Πέθανε την ώρα που ήθελε Αυτός! Και ήρθε στο εκούσιο πάθος στο θεληματικό αγάπη προς τον άνθρωπο. Αλλά ο άνθρωπος αγνώμων, δεν θέλει να το εκτιμήσει αυτό το πράγμα.
Και του διάβασα ενθυμούμαι τότε – ήταν άρρωστος στο σανατόριο – αυτό που λέγει η Εκκλησία μας τη Μεγάλη Παρασκευή, πως πέθανε ο Χριστός.
Και του είπα εκείνη τη στιγμή του θανάτου του Χριστού:
– Γράφει η Γραφή, ότι ο Χριστός «κλίνας την κεφαλήν, παρέδωκεν το πνεύμα» (Ιωάν. 19,30).
Εσύ πως θα πεθάνεις και εγώ αύριο θείε; Πες μου πως; Θα αφήσουμε το πνεύμα και κλίνουμε την κεφαλή, θα κατεβάσουμε τα ρολά… Και δεν πρόκειται να τα ξανά ανοίξεις…
Αυτός όμως κλίνας της κεφαλήν, παρέδωκεν το πνεύμα. Πέθανε την ώρα που ήθελε…
Με κοιτούσε και συλλογίζετο…
Εν πάση περιπτώσει, έπειτα από 3 χρόνια πίστεψε αυτός και τολμώ να πω ότι σώθηκε την τελευταία στιγμή…
+Μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος

Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον, τὸ φῶς ὥσπερ ἱμάτιον

Το ιδιόμελο «Σε τον αναβαλλόμενον, το φως» που ψάλλεται ως δοξαστικό των αποστίχων την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την Κυριακή των Μυροφόρων.


Μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού
Δόξα… Καὶ νῦν …
Ἰδιόμελον Ἦχος πλ. α’
Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον, τὸ φῶς ὥσπερ ἱμάτιον, καθελὼν Ἰωσὴφ ἀπὸ τοῦ ξύλου, σὺν Νικοδήμῳ, καὶ θεωρήσας νεκρὸν γυμνὸν ἄταφον, εὐσυμπάθητον θρῆνον ἀναλαβών, ὀδυρόμενος ἔλεγεν· Οἴμοι, γλυκύτατε Ἰησοῦ! ὃν πρὸ μικροῦ ὁ ἥλιος ἐν Σταυρῷ κρεμάμενον θεασάμενος, ζόφον περιεβάλλετο, καὶ ἡ γῆ τῷ φόβῳ ἐκυμαίνετο, καὶ διερρήγνυτο ναοῦ τὸ καταπέτασμα· ἀλλ’ ἰδοὺ νῦν βλέπω σε, δι’ ἐμὲ ἑκουσίως ὑπελθόντα θάνατον· πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου; ἢ πῶς σινδόσιν εἱλήσω; ποίαις χερσὶ δὲ προσψαύσω, τὸ σὸν ἀκήρατον σῶμα; ἢ ποῖα ᾄσματα μέλψω, τῇ σῇ ἐξόδῳ Οἰκτίρμον; Μεγαλύνω τὰ Πάθη σου, ὑμνολογῶ καὶ τὴν Ταφήν σου, σὺν τῇ Ἀναστάσει, κραυγάζων· Κύριε δόξα σοι.

Λοιπόν εξακολουθεΊτε να πιστεύετε ότι οι καλοί άνθρωποι είναι άμοιροι της καταδίκης Του;

 


Πολλές φορές λέμε χάριν γούστου και αυτοταπείνωσης ότι αν ζούσαμε τις μέρες του Χριστού θα Τον σταυρώναμε και εμείς. Και νιώθουμε μια ικανοποίηση επειδή αναγνωρίζουμε τα πάθη μας και άρα είμαστε ειλικρινείς και γι' αυτό αξίζουμε το έλεος Του.
Αλλοιμονο πια δεν είμαστε και τίποτα Φαρισαίοι. Τι εντιμοτητα!
Η αλήθεια όμως είναι ότι το λέμε και δεν το πιστεύουμε. Χρεώνουμε στους άρχοντες, στο ιερατείο και τους πλούσιους της εποχής την καταδικη του Ιησού Χριστού και ξεμπερδευουμε.
 Αλήθεια δεν ανήκουμε στους επαναστατημένους, τους εντιμους, τους ανένταχτους; 
Εμείς δεν υπομένουμε τα βάσανα, δεν είμαστε οι απ' εξω; Αυτοί που προτίμησε ο Χριστός; 
Εμείς δεν είμαστε αυτοί με την δίκαια κριτική και διακριση , οι ευαίσθητοι με την άπλετη αγάπη και την συγχωρέση για την κακία και αδικία στον κοσμο;
 Που τα βλέπουμε όλα ωραία και όλους καλούς μέχρι να μας πατήσουν τον δικό μας κάλο; Εμείς που αδικηθηκαμε και παρεξηγηθηκαμε από τους ανίκανους και επιτηδειους;
 Εμείς με την απλοχωρη πληγωμένη καρδιά που ανέχεται τα πάντα. Οι σαμαρειτες της αγαπης σε εναν κοσμο μισους. Αυτοι με την σπατάλη αγαπητική καρδια για ολη την ανθρωποτητα , η οποια στενευει οταν καλείται να αγαπησει τον διπλανο της.Τον διπλανό με το προσωπο, το ονομα, την συγκεκριμενη υπαρξη.
Λοιπόν ο πιο ανυποφορος άνθρωπος του κόσμου υπήρξε ο Χριστός. Βλάσφημος, προκλητικός, ανατρεπτικός, με αυστηρή πάγια ηθική. Ένας επίμονος ιεροκηρυκας που εκτός από αγάπη και συγχωρηση μίλησε για κόλαση των αδίκων, μαρτυρία, σταυρούς, θυσίες και την αμαρτία με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός.
 
Ενας θαυματοποιός ο οποίος αρνήθηκε την βασιλεία των κολασμένων της γης και τους άφησε να δυναστευονται. 
Ένας απόκοσμος ασκητής, ο οποίος ευτέλισε τα πλεον ευχάριστα βίτσια, αυτα που απολαμβανονται ακατακριτα και αδιάβλητα κατά βούληση φτάνει να εχει κανείς χρυσή καρδιά και καλές προθέσεις. Την εξουσία, το χρήμα, το σεξ, το φαΐ και την άνεση. Και ακόμα χειρότερα Αυτός ο αναίσθητος δεν τάϊσε φτωχά παιδιά το Πάσχα, δεν αποφυλακισε αδικημενους, δεν εξεγερθηκε εναντίον των κατακτητών, δεν γκρέμισε ναούς και μέγαρα. Σκέτη απελπισία. Αρνί και όχι λύκος. Ταπεινό ζωύφιο και όχι υπερήφανος αετός. Αποδοκιμασμενος και όχι διεκδικητικός.
Λοιπόν εξακολουθειτε να πιστεύετε ότι οι καλοί άνθρωποι είναι άμοιροι της καταδίκης Του; Ότι θα Τον ανέχονταν; Ότι θα του έδειχναν σεβασμό; Όχι!
Γιατί ήταν ο Αυθεντικός Αμνός σε ένα κόσμο προβατοσχήμων λύκων. Και ένας άνθρωπος του Θεού σε έναν κόσμο ανθρώπων που απλά είχαν ωραία συναισθήματα και λαμπρο θεαθήναι. Χωρίς παραίτηση και ταπείνωση για ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΛΑ!
π.π. 

ΚΑΛΑΝΤΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ | Μελιανά Πρεβέζης

 


▪️Στο ορεινό χωριό Μελιανά της Λάκκας Σουλίου, τηρείται ακόμα το έθιμο των πένθιμων καλάντων της Μεγάλης Παρασκευής, γνωστά και ως "Σήμερα μαύρος ουρανός". Στο βίντεο, που καταγράφηκε πιθανώς το 2010, Μελιανίτες όλων των ηλικιών ψέλνουν τα κάλαντα αυτά με τους νεότερους να μαθαίνουν και τους γηραιότερους να ανασύρουν μνήμες από το παρελθόν.
▪️Ευχαριστούμε θερμά τον Λάζαρο Γιώτη για την αποστολή του βίντεο με τη σπάνια καταγραφή αυτού του εθίμου.
Κέντρο Ερευνών Λάκκας Σουλίου

 

Σήμερα είναι το είδος της ημέρας που θέλεις απλώς να μείνεις σιωπηλός.
 Κοιτάξτε μέσα σας.  Αναρωτηθείτε: πού βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία;
 
 Ανάμεσα στους στρατιώτες που σταυρώνουν τον Χριστό και του μοιράζουν τα ρούχα;
 Σε ένα πλήθος αδρανών θεατών;
 Υποστηρίζω τη Μητέρα που θρηνεί για τα βάσανα του Γιου της;
 
 Φυσικά σήμερα δεν σταυρώνουμε κανέναν στο σταυρό.  Μα τα λόγια μας, οι σκέψεις μας, η αντιπάθειά μας... Δεν είναι αγκάθινο στεφάνι;  Είναι έστω και ένα καρφί;  Όχι δόρυ;...
 
 Κάνε ησυχία
 Προσεύχομαι
 Νομίζω

Γιατί ὁ Χριστὸς δὲν ἄλλαξε τὸν Ἰούδα;

Τα τρία βασικά ερωτήματα για το φιλί του Ιούδα

«Τότε, ἀφοῦ πῆγε στοὺς ἀρχιερεῖς ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα, ὁ Ἰούδας ὁ Ἰσκαριώτης, εἶπε, τί θέλετε νὰ μοῦ δώσετε γιὰ νὰ σᾶς τὸν παραδώσω;»[…]

Καὶ ἀκριβῶς ὅταν ἡ πόρνη μετανοοῦσε, ὅταν καταφιλοῦσε τὰ πόδια τοῦ Κυρίου, τότε πρόδινε τὸ Δάσκαλο ὁ μαθητής. Γι\’ αὐτὸ εἶπε «τότε», γιὰ νὰ μὴν κατηγορήσεις γιὰ ἀδυναμία τὸ Δάσκαλο, ὅταν βλέπεις τὸν μαθητή του νὰ τὸν προδίνει. Γιατί τόσο μεγάλη ἦταν ἡ δύναμη τοῦ Δασκάλου, ὥστε νὰ πείθει νὰ Τὸν ἀκολουθοῦν ἀκόμη καὶ οἱ πόρνες.

Θὰ ἀναρωτιόταν ὅμως κανείς, Ἐκεῖνος ποὺ εἶχε τὴ δύναμη νὰ μεταστρέφει τὶς πόρνες καὶ νὰ τὶς κάνει νὰ Τὸν ἀκολουθοῦν, δὲν κατάφερε νὰ κερδίσει τὴν ἀγάπη τοῦ μαθητῆ του; Εἶχε τὴ δύναμη νὰ κερδίσει τὸ μαθητή, ἀλλὰ δὲν ἐπιθυμοῦσε νὰ τὸν μεταβάλει ἀναγκαστικὰ στὸ καλό, οὔτε μὲ τὴ βία νὰ τὸν προσελκύσει κοντά Του. «Τότε, ἀφοῦ πῆγε». Καὶ τὸ «ἀφοῦ πῆγε» αὐτὸ δὲν στερεῖται κάποιας σημασίας. Γιατί δὲν κάλεσαν οἱ ἀρχιερεῖς τὸν Ἰούδα, οὔτε ἀναγκάστηκε, οὔτε ὑποχρεώθηκε, ἀλλὰ ὁ ἴδιος μόνος του κι ἐλεύθερα γέννησε τὴν πονηρὴ αὐτὴ σκέψη κι ἔβγαλε αὐτὴ τὴν ἀπόφαση, χωρὶς νὰ ἔχει κανέναν σύμβουλο σ\’ αὐτὸ τὸ πονηρό του ἔργο. «Τότε, ἀφοῦ πῆγε …; ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα».

Τί σημαίνει τὸ «ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα»; Καὶ αὐτὸς ὁ λόγος «ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα» δείχνει πὼς ἡ κατηγορία τοῦ Ἰούδα εἶναι πολὺ μεγάλη. Γιατί ὁ Ἰησοῦς εἶχε καὶ ἄλλους μαθητές, ἑβδομήντα συνολικά. Ἀλλὰ ἐκεῖνοι βρίσκονταν σὲ δεύτερη θέση καὶ δὲν ἀπολάμβαναν τόση τιμή, οὔτε εἶχαν τόση οἰκειότητα μὲ τὸν Διδάσκαλο, οὔτε γνώριζαν τόσο τὰ μυστικὰ Του ὅσο οἱ δώδεκα. Αὐτοὶ προπάντων ἦταν οἱ ἐκλεκτοί, αὐτοὶ ἀποτελοῦσαν τὸν στενὸ κύκλο τοῦ Βασιλιᾶ, αὐτοὶ ἀποτελοῦσαν τὴν ὁμάδα ποὺ ἦταν κοντὰ στὸ Δάσκαλο, καὶ ἀπὸ αὐτὴν ξεπήδησε ὁ Ἰούδας.

Γιὰ νὰ μάθεις, λοιπόν, ὅτι δὲν Τὸν πρόδωσε ἁπλῶς κάποιος ἀπὸ τοὺς μαθητές Του, ἀλλὰ ἕνας ἀπὸ τοὺς ἐκλεκτούς Του, γι\’ αὐτὸ ἀναφέρει ὁ Εὐαγγελιστὴς τὸ «ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα». Καὶ δὲ ντρέπεται ὁ Ματθαῖος νὰ τὸ ἀναφέρει. Ἀλλὰ γιὰ ποιὸ λόγο νὰ ντραπεῖ; Τὸ ἀναφέρει γιὰ νὰ μάθεις πὼς παντοῦ καὶ πάντα λένε οἱ Εὐαγγελιστὲς τὴν ἀλήθεια καὶ δὲν ἀποκρύπτουν τίποτα, ἀκόμη καὶ αὐτὰ ποὺ θεωροῦνται ἀξιοκατάκριτα. Γιατί αὐτὰ ποὺ φαίνονται πὼς εἶναι ἀξιοκατάκριτα, αὐτὰ ἀποδεικνύουν τὴ φιλανθρωπία τοῦ Κυρίου. Ὅτι δηλαδὴ προσέφερε τόσα πολλὰ ἀγαθὰ στὸν προδότη, τὸ ληστή, τὸν κλέφτη (τὸν Ἰούδα) καὶ συνέχιζε μέχρι τὴν τελευταία στιγμὴ νὰ τὸν ἔχει κοντά Του. Καὶ μάλιστα τὸν νουθετοῦσε καὶ τὸν συμβούλευε καὶ τὸν φρόντιζε μὲ κάθε τρόπο.

Ἂν ἐκεῖνος δὲν ἔδινε σημασία, δὲν φταίει ὁ Κύριος. Καὶ μάρτυρας εἶναι ἡ πόρνη, καὶ μὴ πολυπαίρνεις θάρρος προσέχοντας τὸν Ἰούδα. Γιατί καὶ τὰ δύο αὐτὰ εἶναι ὀλέθρια, καὶ τὸ ὑπέρμετρο θάρρος καὶ ἡ ἀπελπισία (ἀπόγνωση). Γιατί τὸ ὑπέρμετρο θάρρος κάνει νὰ πέσει κάτω αὐτὸς ποὺ στέκεται ὄρθιος, καὶ ἡ ἀπελπισία ἐμποδίζει νὰ σηκωθεῖ αὐτὸς ποὺ ἔχει πέσει. Γι\’ αὐτὸ καὶ ὁ Παῦλος συμβούλευε λέγοντας: «Αὐτὸς ποὺ νομίζει πὼς στέκεται, ἂς προσέχει μὴν πέσει».

Ἔχεις τὰ παραδείγματα καὶ τῶν δύο πῶς ἔπεσε δηλαδὴ ὁ μαθητής, ποὺ νόμιζε πὼς στεκόταν ὄρθιος, καὶ πῶς σηκώθηκε ἡ πόρνη ποὺ εἶχε πέσει. Ἡ σκέψη μας εὔκολα παρασύρεται καὶ ἡ θέλησή μας εἶναι εὐμετάβλητη. Γι\’ αὐτὸ πρέπει νὰ διαφυλάσσουμε καὶ νὰ ὀχυρώνουμε τὸν ἑαυτό μας ἀπὸ παντοῦ.[…]

«Τί θέλετε νὰ μοῦ δώσετε, κι ἐγὼ θὰ σᾶς Τὸν παραδώσω». Πές μου Ἰούδα, αὐτά σοῦ ἔμαθε ὁ Χριστός; Γι\’ αὐτὸ τὸ λόγο δὲν ἔλεγε, «μὴν ἀποκτήσετε χρυσὰ νομίσματα, οὔτε ἀσημένια, οὔτε χάλκινα που νὰ τὰ φυλάγετε στὶς ζῶνες σας», θέλοντας νὰ περιορίσει ἀπὸ πιὸ μπροστὰ τὴ φιλαργυρία σου;[…]

«Τί θέλετε νὰ μοῦ δώσετε, κι ἐγὼ θὰ σᾶς Τὸν παραδώσω». Πολὺ σκληρὰ εἶναι τὰ λόγια αὐτά. Πές μου, μπορεῖς ἐσὺ νὰ παραδώσεις Ἐκεῖνον ποὺ συγκρατεῖ τὰ πάντα, ποὺ ἐξουσιάζει τοὺς δαίμονες, ποὺ διατάσσει τὴ θάλασσα καὶ εἶναι ὁ Κύριος ὅλων ὅσων ὑπάρχουν στὴ φύση; Γιὰ νὰ περιορίσει λοιπὸν τὴ παραφροσύνη του καὶ γιὰ νὰ δείξει πὼς ἂν δὲν ἤθελε, δὲν θὰ προδιδόταν, ἄκουσε τί κάνει. Κατὰ τὴν ὥρα ἀκριβῶς τῆς προδοσίας, ὅταν ἦρθαν ἐναντίον Του κρατώντας ξύλα, λαμπάδες καὶ πυρσούς, τοὺς λέει: «Ποιὸν ζητᾶτε;» καὶ δὲν γνώριζαν Ἐκεῖνον ποὺ ἐπρόκειτο νὰ συλλάβουν. Τόσο πολὺ ἔλειπε ἡ δύναμη ἀπὸ τὸν Ἰούδα στὸ νὰ παραδώσει τὸν Κύριο, ὥστε δὲν Τὸν ἔβλεπε τὴ στιγμὴ ποὺ ἐπρόκειτο νὰ Τὸν παραδώσει, ἐνῶ ἦταν παρών, καὶ ὅλα αὐτὰ τὴ στιγμὴ ποὺ ὑπῆρχαν τόσες λαμπάδες καὶ τόση φωτοχυσία.

Αὐτὸ βέβαια ὑπαινίχθηκε καὶ ὁ Εὐαγγελιστὴς λέγοντας ὅτι εἶχαν λαμπάδες καὶ πυρσοὺς καὶ δὲν τὸν ἔβλεπαν. Καὶ κάθε ἡμέρα τοῦ τὸ ὑπενθύμιζε καὶ μὲ λόγια καὶ μὲ ἔργα, ὅτι δηλαδὴ δὲν θὰ μπορέσει νὰ Τὸν προδώσει στὰ κρυφά. Καὶ μάλιστα δὲν τοῦ ἔκανε (ὁ Κύριος) παρατηρήσεις φανερὰ μπροστὰ σὲ ἄλλους, γιὰ νὰ μὴν τὸν κάνει πιὸ ἀδιάντροπο, οὔτε πάλι ἀποσιωποῦσε τὰ σφάλματά του, γιὰ νὰ μὴν νομίζει ὅτι περνοῦν ἀπαρατήρητα καὶ ἐπιχειρήσει ἄφοβα τὴν προδοσία, ἀλλὰ διαρκῶς ἔλεγε: «Ἕνας ἀπὸ ἐσᾶς θὰ μὲ παραδώσει», δὲν τὸν φανέρωσε ὅμως.

Εἶπε πολλὰ (ὁ Κύριος) καὶ γιὰ τὴν κόλαση, πολλὰ καὶ γιὰ τὴ Βασιλεία τῶν οὐρανῶν καὶ ἀπέδειξε τὴ δύναμη ποὺ εἶχε καὶ γιὰ τὰ δύο, καὶ γιὰ νὰ τιμωρεῖ τοὺς ἁμαρτωλοὺς καὶ γιὰ νὰ ἀνταμείβει τοὺς δικαίους. Ἀλλὰ ἐκεῖνος (ὁ Ἰούδας) ὅλα αὐτὰ τὰ περιφρόνησε, ὁ Θεὸς ὅμως δὲν τὸν ἀνακάλεσε μὲ τὴ βία ἀπὸ αὐτὸ ποὺ ἀποφάσισε. Ἐπειδὴ λοιπὸν μᾶς δημιούργησε ἐλεύθερους νὰ διαλέγουμε τὶς κακὲς ἢ τὶς ἐνάρετες πράξεις, ἐπιθυμεῖ νὰ εἴμαστε καλοὶ μὲ τὴ θέλησή μας. Γι\’ αὐτὸ ἂν ἐμεῖς δὲν θέλουμε, οὔτε μᾶς πιέζει οὔτε μᾶς ἀναγκάζει.

Ἐπειδὴ αὐτὸς ποὺ γίνεται μὲ τὴ βία ἐνάρετος, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ εἶναι ἐνάρετος. Ἀφοῦ λοιπὸν κι ἐκεῖνος ἦταν ἐλεύθερος νὰ διαλέξει καὶ ἦταν σὲ θέση νὰ μὴν ὑποστεῖ βία γιὰ νὰ κλίνει πρὸς τὴ φιλαργυρία, γι\’ αὐτὸ τυφλώθηκε ἡ σκέψη του, πρόδωσε τὴ σωτηρία του καὶ εἶπε: «Τί θέλετε νὰ μοῦ δώσετε, κι ἐγὼ θὰ σᾶς Τὸν παραδώσω». Ἐπικρίνοντας τὴ διανοητική του τύφλωση καὶ τὴν ἀναισθησία, ὁ Εὐαγγελιστὴς λέει ὅτι τὴν ὥρα ποὺ πῆγαν νὰ συλλάβουν τὸν Κύριο, βρισκόταν μαζί τους καὶ ὁ Ἰούδας, ἐκεῖνος ποὺ εἶπε «τί θέλετε νὰ μοῦ δώσετε, κι ἐγὼ θὰ σᾶς Τὸν παραδώσω».

Καὶ ὄχι μόνο ἀπὸ αὐτὸ εἶναι δυνατὸν νὰ δοῦμε τὴ δύναμη τοῦ Χριστοῦ, ἀλλὰ καὶ ἀπ\’ ὅτι μόλις Ἐκεῖνος ἁπλῶς μίλησε, ἀπομακρύνθηκαν κι ἔπεσαν κάτω. Ἐπειδὴ ὅμως οὔτε μ\’ αὐτὸν τὸν τρόπο δὲν σταμάτησαν τὸ ἐπαίσχυντο ἔργο τους, παραδίνεται ἀμέσως σὰν νὰ ἔλεγε: Ἐγὼ ἔκανα τὸ καθῆκον μου, ἀποκάλυψα τὴ δύναμή μου καὶ ἀπέδειξα ὅτι ἐπιχειρεῖτε πράγματα ἀκατόρθωτα. Θέλησα νὰ περιορίσω τὴν κακία σας, ἀλλὰ ἐπειδὴ ἐσεῖς δὲν θελήσατε καὶ ἐπιμένετε στὴν παραφροσύνη σας, νά, σᾶς παραδίνομαι.

Τὰ ἀνέφερα ὅλα αὐτά, γιὰ νὰ μὴν κατηγορήσουν μερικοὶ τὸν Χριστό, καὶ ποῦν: γιατί δὲν μετέστρεψε τὸν Ἰούδα;

Τόν ληστήν αυθημερόν, τού Παραδείσου ηξίωσας, Κύριε. Καμέ τώ ξύλω τού Σταυρού φώτισον καί σώσον με.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Απόδοση στά Νέα Ελληνικά
Τή μέρα πού σού ζήτησε ό ληστής στή βασιλεία σου νά τόν θυμηθείς, τήν ίδια μέρα τόν αξίωσες νά μπεί μαζί σου στή χαρά τού Παραδείσου.
Κι εγώ, Κύριε, σέ παρακαλώ, μέ τ’ άγιο φώς πού βγαίνει απ’ τό σταυρό, φώτιζε τήν καρδιά καί τό μυαλό καί δίνε μου ζωή απ’ τή ζωή σου.
 
 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Συνέντευξη του Tucker Carlson με τον Aleksandr Dugin

 

  (μετάφραση Roberto Pecchioli)


Ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson, συγγραφέας της συνέντευξης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Φεβρουαρίου 2024, που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια προβολές, επέστρεψε στη Ρωσία για να πάρει συνέντευξη από τον σημαντικότερο Ρώσο πολιτικό φιλόσοφο, Aleksandr Dugin, ιδρυτή της Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας. , Ευρασιανός διανοούμενος, πιστός Ορθόδοξος, μεγάλος γνώστης της παραδοσιακής ευρωπαϊκής σκέψης. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Carlson στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης www.noticiasholisticas.com.ar .

Carlson: Ο Alexander Dugin είναι ένας 62χρονος Ρώσος ακαδημαϊκός φιλόσοφος. Πέρασε τη ζωή του στη Μόσχα. Ως νέος ήταν ένας αντισοβιετικός αντιφρονών, τώρα είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον στον αγγλοσαξονικό τύπο, ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν». Αλλά δεν είναι πολιτικό πρόσωπο εδώ στη Ρωσία. Είναι φιλόσοφος και οι ιδέες του είναι βαθιά προσβλητικές για μερικούς ανθρώπους. Τον Αύγουστο του 2022 η μοναχοκόρη του δολοφονήθηκε στη Μόσχα με παγιδευμένο αυτοκίνητο. ( 1 )

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι δολοφονήθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση. Αυτό το παίρνουμε κυριολεκτικά. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πάνω από όλα ότι ο Alexander Dugin δεν είναι στρατιωτικός ηγέτης. Δεν είναι στενός καθημερινός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι συγγραφέας που γράφει για μεγάλες ιδέες. Και για αυτό το λόγο τα βιβλία του απαγορεύτηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούν να αγοραστούν στο Amazon. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα βιβλία απαγορεύονται επειδή οι ιδέες που περιέχουν θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Ακόμη και ο αγγλικός Τύπος τον περιγράφει συχνά ως «ακροδεξιά» προσωπικότητα. Θα σας δώσουμε τον λόγο. Θέλαμε να τού μιλήσουμε για μερικές από τις ιδέες του, τόσο επικίνδυνες που η μοναχοκόρη του σκοτώθηκε και τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαιρόμαστε λοιπόν που τόν έχουμε μαζί μας τώρα.

Ντούγκιν: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Και καλώς ήρθατε στη Μόσχα.

C. Ευχαριστώ. Πραγματικά κάναμε μια συζήτηση που δεν επρόκειτο να τραβήξουμε. Με ενδιέφερε να τόν γνωρίσω. Αλλά αυτό που είπε ήταν τόσο ενδιαφέρον που πήραμε μερικές κάμερες και το βάλαμε μαζί. Και η ερώτησή μου είναι τι πιστεύετε ότι συμβαίνει στις αγγλόφωνες χώρες; Και είπα σε όλες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, αποφάσισαν ξαφνικά να στραφούν -φαίνεται- εναντίον τους με αυτή τη μεγάλη ανατροπή. Και κάποιες συμπεριφορές φαίνονται πολύ αυτοκαταστροφικές. Ως παρατηρητής, από πού πιστεύετε ότι προέρχεται;

ΝΤ. Θα μπορούσα να προτείνω, να εκφράσω την ανάγνωσή μου για όλα αυτά. Θέλει λίγη υπομονή. Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν από τον ατομικισμό. Ο ατομικισμός είναι ένα λανθασμένο όραμα της ανθρώπινης φύσης, της φύσης του ανθρώπου. Όταν ο ατομικισμός ταυτίζεται με τον άνθρωπο, με την ανθρώπινη φύση, κόβονται όλες οι σχέσεις με όλα τα άλλα. Επομένως, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το θέμα, για το φιλοσοφικό υποκείμενο ως άτομο. Όλα ξεκίνησαν στον αγγλοσαξονικό κόσμο με την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και πριν από αυτήν με τον νομιναλισμό ( 2 ), τη στάση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν ιδέες, μόνο πράγματα, μόνο μεμονωμένα πράγματα. Ο ατομικισμός είναι το κλειδί και παραμένει η βασική έννοια που τοποθετείται στο επίκεντρο της φιλελεύθερης ιδεολογίας και του φιλελευθερισμού, καθώς, κατά την ανάγνωσή μου, είναι ένα είδος ιστορικής και πολιτιστικής, πολιτικής και φιλοσοφικής διαδικασίας απελευθέρωσης του ατόμου από κάθε τύπο συλλογικότητας ταύτισης που υπερβαίνει το άτομο. Ξεκίνησε με την απόρριψη της Καθολικής Εκκλησίας ως συλλογικού προσδιορισμού της αυτοκρατορίας ( 3 ), στη συνέχεια της Δυτικής αυτοκρατορίας ως συλλογικής ταύτισης. Μετά από εκείνον τον πολιτισμικό πόλεμο, τον 20ο αιώνα υπήρξε μια μεγάλη πάλη μεταξύ του φιλελευθερισμού, του κομμουνισμού και του φασισμού, και ο φιλελευθερισμός νίκησε για άλλη μια φορά, και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης υπήρχε μόνο φιλελευθερισμός. Ο Francis Fukuyama ( 4 ) υπογράμμισε σωστά ότι δεν υπάρχουν άλλες ιδεολογίες εκτός από τον φιλελευθερισμό και ο φιλελευθερισμός έχει γίνει η απελευθέρωση των ατόμων από κάθε τύπο συλλογικής ταυτότητας. Κατά συνέπεια, δεν είσαι πια Προτεστάντης, είσαι άθεος κοσμικός υλιστής, δεν είσαι πια σε ένα εθνικό κράτος -που υπηρέτησε τους φιλελεύθερους να απελευθερωθούν από την αυτοκρατορία ( 5 ) - και τώρα το εθνικό κράτος με τη σειρά του γίνεται εμπόδιο για τους στόχους τους. Επιτέλους απελευθερώνεσαι από το εθνικό κράτος, η οικογένεια καταστρέφεται υπέρ αυτού του ατομικισμού. Το σεξ είναι σχεδόν ξεπερασμένο, το σεξ είναι από επιλογή και στην πολιτική των φύλων μόνο ένα βήμα λείπει για να φτάσει κανείς στα άκρα αυτής της διαδικασίας απελευθέρωσης, ενός φιλελευθερισμού που είναι η ανθρώπινη ταυτότητα εγκαταλειμμένη ως κάτι πεπερασμένο, προδιαγεγραμμένο. Το να είσαι λοιπόν ελεύθερος να είσαι άνθρωπος, να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις να είσαι ή να μην είσαι πια άνθρωπος, είναι η ιδεολογική πολιτική ατζέντα του αύριο. Έμειναν μόνο δύο συλλογικές ταυτότητες για να απελευθερωθούμε από: τη σεξουαλική ταυτότητα - του "φύλου" - γιατί είναι μια συλλογική ταύτιση, είσαι άντρας ή γυναίκα μέσα στην κοινωνία. Δεν μπορούσες να είσαι μόνος, έτσι [προέκυψε] μια απελευθέρωση φύλου/φύλου, που οδήγησε σε transgender , LGBT θεωρίες και μια νέα μορφή σεξουαλικού υποκειμενισμού, έτσι ώστε το ατομικό σεξ να γίνεται προαιρετικό, από επιλογή. Όλα αυτά δεν είναι απλώς μια απομάκρυνση από τον φιλελευθερισμό, αλλά γίνονται το απαραίτητο στοιχείο, ο φορέας για την εφαρμογή και επιβολή αυτής της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Το τελευταίο βήμα –δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως– είναι η απελευθέρωση από την ανθρώπινη ταυτότητα, την προαιρετική ανθρωπιά, την επιλογή. Και τώρα εσείς στη Δύση επιλέγετε το φύλο που θέλετε, όπως θέλετε. και το τελευταίο βήμα σε αυτή τη διαδικασία του φιλελευθερισμού, της εφαρμογής του φιλελευθερισμού, θα σημαίνει αναγκαστικά προαιρετική ανθρωπότητα, η οποία μπορεί να επιλέξει την ατομική της ταυτότητα, ανθρώπινη ή μη. Αυτό έχει ένα όνομα: transhumanism, post-humanism, singularity, Artificial Intelligence. Οι Klaus Schwab, Kurzweil, Harari ( 6 ) δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι το αναπόφευκτο μέλλον της ανθρωπότητας, οπότε τελικά φτάνουμε στον ιστορικό τερματικό σταθμό μιας διαδικασίας πέντε αιώνων. ( 7 ) Μπήκαμε σε αυτό το τρένο και τώρα φτάνουμε στον τελευταίο σταθμό. Αυτή είναι η ανάγνωσή μου: με όλα αυτά τα στοιχεία, όλες τις φάσεις που περιγράφονται, η παράδοση είναι αποκομμένη από το παρελθόν. Το να είσαι λοιπόν ελεύθερος να είσαι άνθρωπος, να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις να είσαι ή να μην είσαι άνθρωπος, αυτή είναι η ιδεολογική πολιτική ατζέντα του αύριο. Έτσι, καθώς βλέπω τον αγγλοσαξονικό κόσμο για τον οποίο με ρώτησες, νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό η εμπροσθοφυλακή μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με τους Αγγλοσάξονες: εμπειρισμός, νομιναλισμός, προτεσταντισμός: και τώρα ως Αγγλοσάξονες είστε πιο μακριά μπροστά στον νεοφιλελευθερισμό από οποιονδήποτε Ευρωπαίο.

C. Αυτό που περιγράφεις είναι ξεκάθαρο ότι συμβαίνει και είναι φρικτό. Αλλά δεν είναι αυτός ο ορισμός του φιλελευθερισμού που έχω στο μυαλό μου όταν περιγράφω τον εαυτό μου, ή πώς περιγράφουμε έναν κλασικό φιλελεύθερο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι σκέφτεστε τον [νέο] φιλελευθερισμό ως ατομική ελευθερία και επιλογή της δουλείας. Δεν είναι έτσι? Οι επιλογές όπως τις συλλάβαμε όταν ενηλικιώθηκα ήταν το άτομο που μπορεί να ακολουθήσει τη συνείδησή του, να πει τη γνώμη του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το κράτος, τον ολοκληρωτισμό που ενσωματώνεται στην κυβέρνηση ενάντια στην οποία πολεμούσε: το σοβιετικό σύστημα. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί το βλέπουν έτσι. Ποιά είναι η διαφορά?

ΝΤ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε δύο ορισμούς του φιλελευθερισμού. Υπάρχει ο παλιός φιλελευθερισμός, ο κλασικός φιλελευθερισμός. Και [υπάρχει] ο νέος φιλελευθερισμός. Ο κλασικός φιλελευθερισμός ήταν υπέρ της δημοκρατίας. Η δημοκρατία νοείται ως η δύναμη της πλειοψηφίας, της συναίνεσης, της ατομικής ελευθερίας. Αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδυαστεί με την ελευθερία των άλλων. Και τώρα έχουμε ήδη τον επόμενο σταθμό. Περαιτέρω φάση: ο νέος φιλελευθερισμός. Τώρα δεν πρόκειται για την κυριαρχία της πλειοψηφίας, αλλά για την κυριαρχία της μειοψηφίας. Δεν πρόκειται για ατομική ελευθερία, αλλά για γουόκισμό . ( 8 ) Πρέπει να είμαστε τόσο ατομικιστές ώστε να ασκούμε κριτική όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στο άτομο, την παλιά αντίληψη του ατόμου. Τώρα καλείστε να απελευθερωθείτε από την ατομικότητα για να προχωρήσετε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση. Μίλησα με τον Φράνσις Φουκουγιάμα. Είπε επίσης ότι δημοκρατία σημαίνει κυριαρχία της πλειοψηφίας. Και τώρα πρόκειται για την κυριαρχία των μειονοτήτων έναντι της πλειοψηφίας, γιατί η πλειοψηφία θα μπορούσε να επιλέξει τον Χίτλερ ή τον Πούτιν. Επομένως –λένε– πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την πλειοψηφία. η πλειοψηφία πρέπει να ελέγχεται και οι μειοψηφίες πρέπει να κυβερνούν την πλειοψηφία. Δεν είναι δημοκρατία, είναι ήδη ολοκληρωτισμός. ( 9 ) Και τώρα δεν πρόκειται για την υπεράσπιση της ατομικής ελευθερίας, αλλά για την υποχρεωτική απαίτηση να είσαι ξύπνιος , αφυπνισμένος, προοδευτικός. Δεν είναι πλέον δικαίωμα σου να είσαι ή να μην είσαι προοδευτικός. Είναι καθήκον σας να είστε προοδευτικοί και να ακολουθείτε αυτή την ατζέντα. Άρα είσαι ελεύθερος να είσαι αριστερός φιλελεύθερος. Δεν είσαι πλέον ελεύθερος να είσαι δεξιός φιλελεύθερος. Πρέπει να είσαι αριστερός φιλελεύθερος. Και αυτό είναι ένα είδος καθήκοντος. Είναι μια συνταγή. Ο φιλελευθερισμός αγωνίστηκε σε όλη την ιστορία του ενάντια σε κάθε τύπο συνταγής. Και τώρα, με τη σειρά του, έχει γίνει ολοκληρωτικό, ρυθμιστικό, δεν είναι πια ελεύθερο όπως στο παρελθόν.

C. Πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία ήταν αναπόφευκτη;


ΝΤ. Νομίζω ότι αισθάνομαι κάποιο είδος λογικής. Ένα είδος λογικής που δεν είναι απλώς μια αντιστροφή ή μια απόκλιση. Ξεκινάς με ένα πράγμα: θέλεις να απελευθερώσεις το άτομο και φτάνεις στο σημείο που είναι εφικτό, είναι κάτι ολοκληρωμένο. Τότε πρέπει να πας παρακάτω. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζεις να απελευθερώνεσαι από την παλιά αντίληψη του ατόμου υπέρ πιο προοδευτικών εννοιών. Οπότε δεν μπορείς να σταματήσεις. Αυτό είναι το όραμά μου. Αν πείτε, «Α, προτιμώ τον παλιό φιλελευθερισμό», οι προοδευτικοί θα πουν, «Δεν πρόκειται για τον παλιό φιλελευθερισμό, πρόκειται για τον φασισμό». Είστε υπερασπιστής του παραδοσιακού, του συντηρητισμού και του φασισμού. Σταμάτα λοιπόν. Ή είσαι προοδευτικός φιλελεύθερος ή τελείωσες ή θα σε ακυρώσουμε. Αυτό παρατηρούμε.

C. Και οι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι απαγορεύουν το βιβλίο σου, που δεν είναι εγχειρίδιο για την κατασκευή βομβών ή την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι φιλοσοφικά έργα. Δεν είναι φιλελεύθερο με καμία έννοια. Αναρωτιέμαι, όμως, πότε θα φτάσουμε στο σημείο που το άτομο δεν θα μπορεί πλέον να απελευθερωθεί από τίποτα, όταν δεν θα είναι καν άνθρωπος. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

NT. Απεικονίζεται με πολλούς τρόπους σε ταινίες, σε αμερικανικές ταινίες. Νομίζω ότι όλα τα έργα επιστημονικής φαντασίας, σχεδόν όλα από τον 19ο αιώνα, έγιναν πραγματικότητα τη δεκαετία του 1920. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο ρεαλιστικό από την επιστημονική φαντασία. Και αν λάβουμε υπόψη το Matrix ή τον Εξολοθρευτή ( 10 ), έχουμε πολλές περισσότερο ή λιγότερο συμπίπτουσες εκδοχές του μέλλοντος, του μέλλοντος με τη μετα-ανθρώπινη κατάσταση, των υποκειμενικών, προαιρετικών επιλογών, της τεχνητής νοημοσύνης. Το Χόλιγουντ έχει γυρίσει πολλές, πάρα πολλές ταινίες. Νομίζω ότι αντιπροσωπεύουν σωστά την πραγματικότητα του κοντινού μέλλοντος. Έτσι, για παράδειγμα, αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο, τη φύση του ως λογικό ζωικό είδος, τώρα με την τεχνολογία μας θα μπορούσαμε να παράγουμε ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε λογικά ζώα ή να τα συνδυάσουμε, να τα υβριδοποιήσουμε ή να τα κατασκευάσουμε με τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη και ένα πολύ μεγάλο δίκτυο βάσεων δεδομένων. Είναι ένα είδος βασιλιά του κόσμου, θα έλεγα, που όχι μόνο μπορούσε να χειραγωγήσει, αλλά να δημιουργήσει πραγματικότητες, γιατί οι πραγματικότητες είναι μόνο εικόνες, μόνο αισθήσεις, μόνο συναισθήματα. Νομίζω λοιπόν ότι ο μετα-ανθρωπιστικός φουτουρισμός δεν είναι μόνο μια ρεαλιστική περιγραφή ενός πολύ πιθανού και πιθανού μέλλοντος, αλλά και ένα είδος πολιτικού μανιφέστου. Είναι ένα είδος ψευδαίσθησης. Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι οι ταινίες δεν απεικονίζουν ποτέ ένα λαμπρό παραδοσιακό μέλλον. Δεν ξέρω καμία ταινία για το μέλλον και τη Δύση στην οποία η παραδοσιακή ζωή, η ευημερία, οι πολύτεκνες οικογένειες και όλα τα άλλα να μην επισκιάζονται εντελώς. Έτσι, αν έχετε συνηθίσει να βάφετε τα πάντα μαύρα ειδικά για το μέλλον, αυτό το μαύρο μέλλον έρχεται τελικά και νομίζω ότι αυτό είναι γεγονός, το ίδιο γεγονός ότι δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Ή Matrix ή Τεχνητή Νοημοσύνη ή Terminator. Η επιλογή είναι ήδη έξω από τα όρια της ανθρωπότητας. Και δεν είναι μόνο φαντασία, νομίζω. Είναι ένα είδος πολιτικού έργου. Και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, θα έλεγα, γιατί έχουμε δει τις ταινίες, οι οποίες λίγο πολύ ακολουθούν στενά αυτήν την προοδευτική ατζέντα.

C Δεν σε έχω ρωτήσει τίποτα για τη Ρωσία ή τη ρωσική πολιτική και δεν θα το κάνω γιατί νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις την άποψή σου για χώρες στις οποίες δεν ζεις, καθώς είναι καλύτερο να παρατηρείς ιδέες από έξω. Η τελευταία μου ερώτηση είναι πώς εξηγείτε το φαινόμενο ότι, για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, πολλοί άνθρωποι στη Δύση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, φιλελεύθεροι, υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά το σοβιετικό σύστημα και τον σταλινισμό, και πολλοί συμμετείχαν, συμμετείχαν προσωπικά στον σταλινισμό, κατασκόπευαν για τον Στάλιν , τον στήριξαν στα ΜΜΕ μας. Και αγαπούσαν τον Μπόρις Γέλτσιν επειδή ήταν μεθυσμένος. Αλλά το 2000 η ηγεσία άλλαξε και η Ρωσία έγινε ο κύριος εχθρός. Έτσι, μετά από ογδόντα χρόνια υπεράσπισης της Ρωσίας, μισούν τη Ρωσία. Γιατί είναι αυτή η αλλαγή;

ΝΤ.. Νομίζω, καταρχάς, ο Πούτιν είναι ένας παραδοσιακός ηγέτης. Ο Πούτιν, όταν ανέβηκε στην εξουσία, από την αρχή άρχισε να διαχωρίζει τη χώρα μας, τη Ρωσία, από την παγκόσμια επιρροή. Τότε άρχισε να έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια προοδευτική ατζέντα. Και οι άνθρωποι που υποστήριζαν τη Σοβιετική Ένωση ήταν προοδευτικοί και τώρα υπάρχουν προοδευτικοί [στη Ρωσία]. Κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με κάποιον που δεν συμμερίζεται την προοδευτική τους ατζέντα και που επιχείρησε με επιτυχία να αποκαταστήσει τις παραδοσιακές αξίες, την κρατική κυριαρχία, τον χριστιανισμό, την παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό δεν φάνηκε από την αρχή, φανερό από έξω. Αλλά καθώς ο Πούτιν επέμενε όλο και περισσότερο σε αυτό το παραδοσιακό πρόγραμμα, θα έλεγα για την ιδιαιτερότητα και την πνευματικότητα του ρωσικού πολιτισμού, ενός ιδιαίτερου είδους περιοχής του κόσμου που είχε και έχει πολύ μικρή ομοιότητα με προοδευτικούς, με προοδευτικά ιδανικά. Νομίζω ότι έχουν ανακαλύψει, έχουν προσδιορίσει στον Πούτιν τι ακριβώς είναι ο Πούτιν. Ένας τύπος πολιτικού ηγέτη που υπερασπίζεται τις παραδοσιακές αξίες. Μόλις πρόσφατα, πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για την πολιτική υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών. Ήταν ένα σημείο καμπής, θα έλεγα. Αλλά παρατηρητές από το προοδευτικό στρατόπεδο στη Δύση το κατάλαβαν σωστά από την αρχή της διακυβέρνησής του. Επομένως, αυτό το μίσος δεν είναι κάτι περιστασιακό ή μια κατάσταση του νου. Δεν είναι καθόλου. Είναι μεταφυσικό. Εάν εσείς, εάν το κύριο καθήκον σας, ο κύριος στόχος σας είναι να καταστρέψετε τις παραδοσιακές αξίες, την παραδοσιακή οικογένεια, τις παραδοσιακές πολιτείες, τις παραδοσιακές σχέσεις, τις παραδοσιακές πεποιθήσεις και κάποιος εμφανιστεί με πυρηνικό όπλο – που δεν είναι το δευτερεύον ούτε το λιγότερο σημαντικό από τα επιχειρήματα – αποφασισμένος να σταθεί σταθερά στην υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών που σκοπεύετε να καταργήσετε, νομίζω ότι υπάρχει κάποια βάση για τη ρωσοφοβία και το μίσος προς τον Πούτιν. Επομένως, δεν είναι τυχαίο. Δεν πρόκειται για παράλογη μετάβαση από τη φιλοσοβιετική συγγένεια στη ρωσοφοβία. Θα έλεγα ότι είναι κάτι πιο βαθύ. Αυτή είναι η υπόθεσή μου.

C Είναι σαφώς κάτι βαθύτερο. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό οι ιδέες του να διαδοθούν στα αγγλικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, απλώς και μόνο επειδή πιστεύουμε στην ανοιχτή διάδοση ιδεών. Υποθέτω ότι είμαστε φιλελεύθεροι με αυτή την έννοια. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες που αφιερώσατε χρόνο, κύριε Ντούγκιν


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

[1] Η Daria Dugina (1992-2022), η μοναχοκόρη του Alexsandr, που σκοτώθηκε σε επίθεση στη Μόσχα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, ήταν μια καθιερωμένη φιλόσοφος και ειδικός στα κλασικά, ιδιαίτερα στον Πλάτωνα.
[2] Ο νομιναλισμός είναι μια φιλοσοφική αντίληψη που γεννήθηκε στο Μεσαίωνα που αρνείται οποιαδήποτε πραγματική ύπαρξη σε αφηρημένες οντότητες (έννοιες και ιδέες), ανάγοντάς τις σε απλά γλωσσικά σημεία. Έννοιες και όροι γενικής εμβέλειας δεν υπάρχουν έξω ή μέσα στα πράγματα αλλά είναι μόνο ονόματα.
[3] Ο Ντούγκιν αναφέρεται στην κατάρρευση της χριστιανικής ενότητας (η Ευρώπη και ο Χριστιανισμός ήταν συνώνυμα) που προκλήθηκε από τη Λουθηρανική Μεταρρύθμιση των αρχών του 16ου αιώνα, η οποία οδήγησε στη νεωτερικότητα και αντιπροσώπευε το πρώτο έμβρυο του φιλελεύθερου ατομικισμού.
[4] Ο Francis Fukuyama (1952- ) Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, με το The End of History and the Last Man (1992)) εξέθεσε την αμφιλεγόμενη θέση του «τέλους της ιστορίας», υποθέτοντας ότι το φιλελεύθερο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα του τέλους του Ο 20ός αιώνας αντιπροσωπεύει την κορυφαία και καταληκτική στιγμή της μακράς ιστορικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. Στη συνέχεια διόρθωσε τη θέση του.
[5] Τον 19ο αιώνα, ο φιλελευθερισμός αγκάλιασε την υπόθεση των αναδυόμενων εθνικών κρατών να πολεμήσουν αυτοκρατορίες, στις οποίες ήταν πιο δύσκολο να επιβληθεί μια εμπορευματική και υλιστική κοσμοθεωρία.
[6] Ο Ray Kurzweil, επικεφαλής του μηχανολογικού τομέα της Google, ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στον κόσμο, είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της διανθρωπιστικής ιδεολογίας. Ο Yuval Harari, Ισραηλινός Αμερικανός, συγγραφέας του Homo Deus, είναι ο φιλόσοφος αναφοράς της παγκοσμιοποίησης και του διανθρωπισμού, με μεγάλη επιρροή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, του οποίου ο Klaus Schwab είναι ο εκπρόσωπος. Το Φόρουμ είναι ένας ιδιωτικός σύλλογος που εμπνεύστηκε και χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και είναι σήμερα ο σημαντικότερος κύκλος της παγκοσμιοποίησης ισχύος.
[7] Βλέπε σημείωση 3. Η ευρωπαϊκή ηγεμονία γεννήθηκε στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα με τα μεγάλα ταξίδια και τις γεωγραφικές ανακαλύψεις, την έναρξη της αποικιοκρατίας. Πέντε αιώνες αργότερα, η έννοια της Δύσης παραμένει, στην οποία κυριαρχούν τα αμερικανικά συμφέροντα, επίσης σε κρίση λόγω της εξέγερσης του υπόλοιπου κόσμου.
[8] Woke (ξυπνημένος) είναι το όνομα που δόθηκε στον προοδευτικό ριζοσπαστισμό αγγλοσαξονικής καταγωγής που άλλοι ορίζουν ως «κουλτούρα ακύρωσης».
[9] Η ιδέα της τυραννίας της πλειοψηφίας λόγω της επικράτησης του κομφορμισμού βρίσκεται στο επίκεντρο του περίφημου δοκιμίου Democracy in America του A. de Tocqueville (1805-1859).
[10] Το Matrix είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1999 που οραματίζεται έναν δυστοπικό κόσμο απομακρυσμένης επιτήρησης από μια δύναμη που ελέγχει την τεχνολογία. Το Terminator (1984) είναι μια ταινία στην οποία, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ρομπότ, ένας cyborg από το 2029 προσγειώνεται στη Γη για να σκοτώσει τη Sarah Connor, που προορίζεται να γίνει η μητέρα του μελλοντικού ηγέτη της «ανθρώπινης» αντίστασης.

Το αγαπημένο του Μακαριστού Παπά-Θανάση της Ιεράς Μονής Δουραχάνης Ιωαννίνων.


Το είχε συνθέσει ο ίδιος και το έψελνε πάντα μετά την Ακουλουθία της Μ. Πέμπτης μπροστά στον Εσταυρωμένο.
Από τις 30 Νοε 2021 ο Παπα-Θανάσης των Φτωχών και Ορφανών, βρίσκεται στην Αγκαλιά του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Κυρίου του που τόσο πιστά υπηρέτησε όλη την ζωή του.
Θα το ψάλλουμε εμείς απόψε Παπα-Θανάση και στον Εσταυρωμένο και στο Μνήμα σου, για να το ακούσεις και να χαρείς.

Ο Εσταυρωμένος στα χέρια των Γερόντων της Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ,στο πέρασμα του χρόνου.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "INBI"

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

«Σήμερον κρεμάται επι ξύλου»-Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής

Ο Αρχιμ. Παύλος Μικραγιαννανίτης ψάλλει το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» από τον όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής. Τον συνοδεύουν οι ισοκράτες: Ευάγγελος Δούδης, Ιωάννης Παπαγεωργάκης, Παναγιώτης Παλιάτσος και Ραφαήλ Ντόρντογλου.

ΑΠΟ ΓΑΡ ΣΟΥ ΟΥΚ ΕΚΡΥΒΗ Η ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ ΜΟΥ Η ΕΝ ΑΔΑΜ

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Ο Νυμφίος Χριστὸς τελεῖ τοὺς γάμους Του μὲ τοὺς ἀνθρώπους ὡς «ἀρνίον ἐσφαγμένον». Γάμος εἶναι ἡ θυσία. Ἡ θυσία ὄχι τῶν ἄλλων ἀλλὰ ἡ δική Του. Ἡ νυμφικὴ παστὰς τοῦ Χρίστου εἶναι ὁ Σταυρός Του. Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος χρησιμοποιεῖ μία πολὺ ἐκφραστικὴ εἰκόνα γιὰ νὰ δείξει αὐτὴ τὴν πραγματικότητα. Ἦταν, λέει, ἡ ἀνθρωπότητα μεμνηστευμένη μὲ τὸν Χριστὸ στὸν Παράδεισο. Ἀλλὰ ἀντὶ νὰ δεχθεῖ νὰ ὁδηγηθεῖ στοὺς γάμους μὲ τὸν Χριστό, ἐγκατέλειψε τὸν Χριστό. Ἐξεπόρνευσε, κυλίστηκε στὸ βοῦρκο τῆς ἁμαρτίας. Καὶ ὁ Χριστός, σὰν μανικὸς ἐραστὴς τῆς ἀνθρωπότητας, ἔψαξε νὰ τὴ βρεῖ, τὴ ζήτησε, ἔφθασε στὸ καταγώγιο ποὺ βρισκόταν καὶ ὅταν παρουσιάστηκε μπροστά της δὲν παρουσιάστηκε σὰν Θεός, δυνατός, ἀλλὰ σὰν ἁπλὸς κοινὸς ἄνθρωπος. Γιὰ νὰ μὴν τρομάξει ὅταν τὸν δεῖ ἤ γιὰ νὰ μὴν ντραπεῖ. Καὶ δὲν τῆς ζήτησε τὸ λόγο, τί ἔκανες, γιατί ἔφυγες ἤ πῶς κατάντησες ἔτσι, ἀλλὰ ἁπλὰ τὴν πῆρε, τὴν καθάρισε, τὴν ξαναομόρφηνε, τὴν ξαναστόλισε καὶ γιὰ νὰ μὴ τοῦ φύγει πάλι τὴν ἔκανε σάρκα Του, σῶμα Του. Αὐτὸ εἶναι ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ. Τὸ σῶμα τοῦ Θεοῦ.
Καὶ ἕνας ἄλλος πατέρας τῆς Ἐκκλησίας, ὁ ἅγιος Νικόλαος ὁ Καβάσιλας χρησιμοποιεῖ μία ἐξ ἴσου ἐκφραστικὴ εἰκόνα. Ὁ Θεός, λέει, δημιούργησε ὅλο αὐτὸ τὸ μεγαλειῶδες σύμπαν, τ’ ἀστέρια καὶ τοὺς γαλαξίες, ὅλη αὐτὴ τὴν ὀμορφιὰ καὶ τὴ φόρεσε σὰν στολίδι, ὅπως οἱ θερμοὶ τῶν ἐραστῶν στολίζονται γιὰ νὰ συγκινήσουν τοὺς ἀγαπημένους τους. Ἀλλὰ ὅταν οἱ ἄνθρωποι δὲν συγκινήθηκαν καὶ δὲν ἀνταποκρίθηκαν σ’ αὐτὴ τὴν ἀγάπη καὶ ἔφυγαν μακριά του, ὁ Θεὸς ἔγινε ἄνθρωπος. Τοὺς πλησίασε πιὰ σὰν ἄνθρωπος. Καὶ τοὺς γιάτρεψε ὅταν ἦταν ἄρρωστοι, τοὺς τάϊσε ὅταν ἦταν πεινασμένοι, τοὺς εὐεργέτησε μὲ κάθε τρόπο μήπως καὶ τοὺς συγκινήσει. Ἀλλὰ καὶ ὅταν πάλι δὲν συγκινήθηκαν, ὁ Χριστὸς ἀνέβηκε πάνω στὸν Σταυρό, ἄνοιξε τὴν ἀγκαλιά του καὶ σ’ αὐτὴ τὴν κατάντια ποὺ ἤτανε μὲ τὰ αἵματα νὰ τρέχουνε ἀπὸ τὰ χέρια, ἀπὸ τὸ μέτωπο, μὲ σφαγμένη τὴν καρδιά, στέκεται ἐκεῖ μήπως καὶ τὸν λυπηθοῦν καὶ τὸν ἀγαπήσουν. Αὐτὸ εἶναι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ.
... ὁ Θεὸς ἦρθε στὴ γῆ καὶ ἔζησε ὅπως ζοῦμε ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι, δούλεψε, κουράστηκε, ἐγκαταλείφθηκε ἀπὸ τοὺς δικούς του, βρέθηκε μέσα στὴ μοναξιά, στὴν ἔσχατη ἀπελπισία, στὴν προδοσία, ἔτσι ὥστε νὰ μὴν ὑπάρχει τίποτα, καμμιὰ συνθήκη δική μας, κανένας πόνος ποὺ νὰ μὴν τὸν ἔχει περάσει. Καὶ «ἐπὶ γῆς κατῆλθε ἵνα σώσῃ Ἀδὰμ καὶ ἐν γῇ μὴ εὑρηκώς», ὅπως ψέλνουμε σήμερα στὴν Ἐκκλησία, «μέχρις Ἅδου κατελήλυθε ζητῶν». Καὶ κατέβηκε στὸν Ἅδη. Καὶ παραμένει ὡς «ἐσφαγμένον ἀρνίον» εἰς τοὺς αἰῶνες.
+ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ: Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

Ἡ θεία δικαιοσύνη δὲν ἀπαιτεῖ ἱκανοποίηση σὰν νὰ εἶχε προσβληθῆ ἡ Θεία οὐσία, ἀλλὰ φανεροῦται ἐν Χριστῷ διὰ τῆς καταστροφῆς τοῦ διαβόλου καὶ τῆς ζωοποιήσεως. Ὁ Χριστὸς ἐπὶ τοῦ σταυροῦ ἀνέλαβε καὶ ἐξαφάνισε τίς ἁμαρτίες μας!

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο «ἐγχειρίδιον» - Ἀλληλογραφία, πατρός Ἰωάννου Σ. Ῥωμανίδου & καθηγητή Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα, ἐκδόσεις «Ἁρμός». [1]

…«ἄνθρωποι δίκαιοι ἀναφέρονται εἰς τὴν Καινὴν Διαθήκην, οἵτινες δὲν εἶχον ἀνάγκην τῆς σταυρικῆς θυσίας, διὰ νὰ γίνουν δίκαιοι». Δηλαδὴ ἤσαν δίκαιοι, ἀλλὰ εἶχον ἀνάγκην δικαιώσεως, διότι ἀδίκως ἐκρατοῦντο ὑπὸ τὸ κράτος τοῦ θανάτου. Ἑπομένως ἡ δικαίωσις αὐτῶν τῶν δικαίων ἦτο ἡ ζωοποίησις αὐτῶν καὶ ἡ ζωοποιὸς αὔτη δύναμις καὶ ἐνέργεια ἐξεπήγασεν ἐκ τῆς σταυρικῆς θυσίας.
ζωοποίησις καὶ δικαίωσις εἶναι ταυτόν. …Παρὰ τὸ γεγονὸς ὅτι ὑπῆρχον πρὸ τοῦ θανάτου τοῦ Χριστοῦ δίκαιοι, ἐν τούτοις ἐκρατοῦντο οὗτοι ἀδίκως ὑπὸ τὸ κράτος τοῦ θανάτου. Ἂν καὶ «ἐλογίσθη τῷ Ἀβραὰμ ἡ πίστις εἰς δικαιοσύνην» (Ρωμ. δ΄ 9), ἐν τούτοις ὁ δίκαιος Ἀβραὰμ δὲν ἐσώθη τότε ποὺ ἐπίστευσε. Ἡ τῷ Ἀβραὰμ δοθεῖσα ἐπαγγελία περὶ σωτηρίας ἐπληρώθη ἐν Χριστῷ. Τῷ Ἀβραὰμ ἐδόθη... ἡ ἐπαγγελία περὶ σωτηρίας, ὄχι αὐτὴ αὔτη ἡ σωτηρία. Τῷ Μωυσεῖ ἐδόθη νόμος, οὐχὶ ὅμως σωτηρία. Διὰ τοῦτο ἀκριβῶς ἐπιμένει ὁ Παῦλος εἰς τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ νόμος δὲν σώζει. Μόνον ὁ Χριστὸς σώζει.

…Οὕτως ἡ δικαίωσις τῶν ἀδίκως ὑπὸ τὸν θάνατον κρατουμένων εἶναι ἀκριβῶς αὐτὴ αὔτη ἡ ζωοποίησις αὐτών. Λοιπόν, «διὰ τοῦ θανάτου καὶ τῆς ἀναστάσεώς Του ὁ Χριστὸς ἐζωοποίησε τὰς ψυχᾶς τῶν νεκρῶν καὶ ζωοποιεῖ ἐν τοῖς μυστηρίοις τὰς ψυχᾶς τῶν πιστῶν».

…Τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ αἰχμαλωσία τῶν ἀνθρώπων χαρακτηρίζεται ὡς μία ὑπὸ τοῦ διαβόλου βιαία διαρπαγὴ ἀνθρώπων μὴ ἀνηκόντων εἰς αὐτὸν (ἀφοῦ μόνον οἱ ἄδικοι ἀνήκουν εἰς αὐτόν), ἀλλὰ καὶ ἀξιοπρόσεκτον εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ στροφὴ τοῦ Θεοῦ κατὰ τοῦ διαβόλου ἐγένετο, «ἴνα μὴ παραβαθῇ ἡ δικαιοσύνη καὶ ἴνα μὴ καταστραφῇ ἡ δημιουργία τοῦ Θεοῦ». Λοιπὸν ἡ θεία δικαιοσύνη δὲν ἀπαιτεῖ ἱκανοποίησιν, ὡσὰν νὰ εἶχε προσβληθῆ ἡ Θεία οὐσία, ὡς διδάσκουν οἱ Ἀνσελμικοί, ἀλλὰ τοὐναντίον ἡ δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ φανεροῦται ἐν Χριστῷ διὰ τῆς καταστροφῆς τοῦ διαβόλου καὶ τῆς καταλύσεως τῆς ἀδικίας καὶ διὰ τῆς ζωοποιήσεως τῶν ἀδίκως ὑπὸ τὸν θάνατον κρατουμένων.

Λοιπόν, ἀφοῦ ὑπῆρχον πρὸ Χριστοῦ δίκαιοι οἵτινες δὲν εἶχον ἀνάγκην μιᾶς Ἀνσελμείου σταυρικῆς θυσίας, ἴνα γίνουν δίκαιοι, ἀλλὰ εἶχον μόνον ἀνάγκην Ὀρθοδόξου σταυρικῆς θυσίας, ἴνα ζωοποιηθοῦν, ποῦ σταθήσεται ἡ Ἀνσέλμειος θεωρία περὶ ἱκανοποιήσεως μιᾶς δῆθεν προσβληθείσης θείας οὐσίας; Βάσις καὶ προϋπόθεσις τῆς Ἀνσελμείου θεωρίας περὶ ἱκανοποιήσεως εἶναι ἡ Αὐγουστίνειος καὶ σχολαστικὴ θεωρία περὶ κληρονομικῆς ἐνοχῆς καὶ ἡ αἱρετικὴ διδασκαλία ὅτι ἡ θεία δικαιοσύνη καὶ θεία ἀγάπη εἶναι τῆς θείας οὐσίας, ἥτις ὑπόκειται εἰς τὴν ἀνάγκην νὰ ἀγαπᾷ, νὰ τιμωρῇ καὶ νὰ ἱκανοποιηθῇ. Ἑπομένως, ἐὰν τις ἐπιθυμῇ νὰ εὔρῃ Ἀνσέλμειον τινὰ θεωρίαν περὶ ἱκανοποιήσεως εἰς τοὺς Ἕλληνας Πατέρας, δὲν θὰ βρῆ. …Δὲν ὑπάρχουν εἰς τοὺς Ἕλληνας Πατέρας αἱ προϋποθέσεις τῶν Αὐγουστινειο-Ἀνσελμικῶν θεωριῶν περὶ Θεοῦ, περὶ πτώσεως καὶ σωτηρίας.. οὐδὲν χωρίον ἀναφέρει ὅτι ὁ Θεὸς εἶχεν «ἀνάγκην» ἱκανοποιήσεως, καταλλαγῆς, ἱλασμοῦ ἢ ἐξιλασμοῦ.

…ὁ ψιλὸς ἄνθρωπος, θνητὸς καὶ ἁμαρτωλὸς ὢν, δὲν ἠδύνατο νὰ λυτρώσῃ καὶ προσφέρῃ ἑαυτὸν τῷ Θεῷ. Ἑπομένως ὁ Θεὸς ὁ ἴδιος ἔδωσε τὸν μονογενῆ Υἱὸν αὐτοῦ ὡς μέσον ἀπολυτρώσεως, καταλλαγῆς, ἱλασμοῦ καὶ ἐξιλασμοῦ καὶ τὸ μέσον αὐτὸ εἶναι θυσία εὐάρεστος τῷ Θεῷ ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν. Ἀφοῦ ὁ ἄνθρωπος ἡμάρτησε πρὸς τὸν Θεόν, ἡ θυσία προσεφέρθη ὑπὲρ αὐτοῦ πρὸς Ὃν ἡμάρτησε, ἴνα ἀφεθοῦν αὐτοῦ αἱ ἁμαρτίαι. Ἡ θυσία αὔτη, ὅμως, δὲν προσεφέρθη διὰ τὰς ἀναγκας τοῦ Θεοῦ, ὡσὰν νὰ ἦτο οὗτος ὁ ἁμαρτωλὸς (ἄπαγε), ἀλλ΄ ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἠμῶν. Ὁ Θεὸς δὲν ἔχει καμμίαν ἀνάγκην. Ἠμεῖς ἔχομεν ἀνάγκην. Ὁ ἐν τῷ θανάτῳ καὶ τῇ ἁμαρτίᾳ διατελῶν ἄνθρωπος δὲν ἠδύνατο νὰ ποιήσῃ οὐδὲν διὰ τὴν σωτηρίαν του ἐκ τοῦ θανάτου καὶ τῆς ἁμαρτίας. Ἑπομένως ὁ εὔσπλαχνος Θεὸς ἐν Χριστῷ ἀνέλαβεν ὁ ἴδιος τὰς ἁμαρτίας ἠμῶν ἐπὶ τοῦ σταυροῦ καὶ ἐξηφάνισεν αὐτᾶς διὰ τῆς καταπατήσεως τῆς ἐν τῷ θανάτῳ βασιλευούσης ἀρχῆς τῆς ἁμαρτίας. Ὁ Χριστὸς ἐσταυρώθη, ἴνα «ἀνέλῃ μὲν τὴν φθοράν, ἀποστήσῃ δὲ σὺν αὐτῇ καὶ τὴν καθ΄ ἠμῶν τυραννήσασαν ἁμαρτίαν». Ὁ Χρυσόστομος σαφῶς ἀποκλείει τὴν Ἀνσέλμειον θεωρίαν λέγων: «Καταλλάγητε τῷ Θεῷ. Καὶ οὐκ εἶπε, καταλλάξατε ἐαυτοῖς τὸν Θεόν, οὐ γὰρ ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἐχθραίνων, ἀλλ΄ ἡμεῖς· Θεὸς γάρ οὐδέποτε ἐχθραίνει».

[1]
Ἀπόσπασμα τῆς α΄ ἐπιστολῆς τοῦ π. Ἰ. Ῥωμανίδου, δηλ. τῆς ἀνασκευῆς τῶν ἐνδοιασμῶν τοῦ Π. Τρεμπέλα περὶ τῆς αἰνεσίμου ἐπὶ διδακτορίᾳ διατριβῆς τοῦ π. Ἰ. Ῥωμανίδου ὑπὸ τὸν τίτλον «Τὸ Προπατορικὸν Ἁμάρτημα». Στὴν διατριβὴ του μεταξὺ τῶν ἄλλων, ὁ π. Ἰωάννης κατακρίνει καὶ τὴν περὶ ἀπολυτρώσεως θεωρία τοῦ αἱρετικοῦ παπικοῦ θεολόγου Ἀνσέλμου. Στὶς ἐπιστολὲς του ὅμως ὁ κ. Τρεμπέλας, προσπαθεῖ νὰ συνηγορήσει ὑπὲρ τοῦ αἱρετικοῦ ἐχθροῦ τῆς Ὀρθοδόξου ἠμῶν πίστεως! Οἱ ἐπιστολὲς βεβαιώνουν περὶ τοῦ περιέργου τῆς ἐπιχειρηματολογίας καὶ ἰδίως τοῦ φιλοαιρετικοῦ ὕφους τοῦ Π. Τρεμπέλα. Ἀντιτίθεται κατὰ τῆς Ὀρθοδόξου Πατερικῆς Θεολογίας καὶ συνεχῶς ἀναφέρει ἐπιχειρήματα αἱρετικὰ γιὰ νὰ στηρίξει τὶς πλάνες του.

πηγή

Μονή Κουδουμά: εκεί που ο Θεός ψιθυρίζει στο αυτί σου

Άγιος Σωφρόνιος,Βιωματικὴ συσταύρωση μὲ τὸν Χριστὸ

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

 

Ἡ νίκη ἐπὶ τῶν παθῶν καὶ τὰ παθήματα ὡς μοχλὸς ἐν Πνεύματι ἐμπειρίας

Πολλάκις ἠσθάνθην ἐμαυτὸν ἐσταυρωμένον ἐπὶ ἀοράτου σταυροῦ. Τοῦτο συνέβαινεν ἐν τῷ Ἄθῳ, ὅτε θυμὸς ἐκυρίευεν ἐμοῦ ἐναντίον ἐκείνων, οἵτινες προσέβαλλον ἐμέ. Τὸ πονηρὸν τοῦτο πάθος ἐφόνευεν ἐν ἐμοὶ τὴν προσευχὴν καὶ οὕτως ὡδήγει ἐμὲ εἰς φρίκην.

Κατὰ καιροὺς ἡ πάλη πρὸς τὸ πάθος τοῦτο ἐφαίνετο ἀδύνατος: Κατέσχιζεν ἐμέ, ὡς τὸ ἄγριον θηρίον κατασπαράσσει τὸ θύμα αὐτοῦ. Συνέβη ποτε ἐξ αἰτίας στιγμιαίου ἐρεθισμοῦ ἡ προσευχὴ νὰ ἀποχωρήση ἀπ’ ἐμοῦ. Ἠγωνιζόμην ἐπὶ ὀκτὼ μήνας, ὅπως ἐπιστρέψη αὕτη. Ὅτε ὅμως ὁ Κύριος ἐνέδωσεν εἰς τὰ δάκρυά μου, τότε ἡ καρδία μου ἐγένετο νηφαλιωτέρα καὶ πλέον ὑπομονητική.

Ἡ πείρα αὕτη τῆς σταυρώσεως ἐπανελήφθη ἀργότερον (ἐν Γαλλίᾳ ἤδη), ἀλλὰ δι’ ἄλλου τρόπου. Δὲν ἠρνούμην νὰ διακονῶ ὡς πνευματικός τούς προσερχομένους εἰς ἐμέ. Ἰδιαιτέρως συνέπασχεν ἡ καρδία μου μετὰ τῶν ψυχικῶς ἀσθενούντων. Τινὲς ἐξ αὐτῶν κλονισθέντες ὑπὸ ἀκραίων δυσκολιῶν τῆς συγχρόνου ζωῆς, ἐζήτουν ἐπιμόνως παρ’ ἐμοῦ διαρκῆ προσοχήν, πρᾶγμα ὅπερ ὑπερέβαινε τὰς δυνάμεις μου. Ἐδημιουργοῦντο ἀδιέξοδοι καταστάσεις: Πρὸς οἱανδήποτε κατεύθυνσιν καὶ ἐὰν ἐκινούμην, ὑπῆρχε τὶς, ὅστις θὰ ἔκραζεν ἐκ τοῦ πόνου. Τοῦτο ἀπεκάλυψεν εἰς ἐμὲ τὰ παθήματα τῶν συγχρόνων ἀνθρώπων, τῶν συντετριμμένων ὑπὸ τῆς ἀγριότητος τοῦ περιβοήτου ἡμῶν πολιτισμοῦ.

Ἡ κολοσσιαία κρατικὴ μηχανή, καίτοι ἐδημιουργήθη ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων, φέρει ἐν τούτοις χαρακτῆρα ἀπροσώπου, ἵνα μὴ εἴπω ἀπανθρώπου, συσκευῆς, ἥτις μετὰ ἀδιαφορίας καταπιέζει ἑκατομμύρια ἀνθρωπίνων ὑπάρξεων. Ἀνίσχυρος νὰ ἀλλάξω τὰ κατ’ οὐσίαν ἀνυπόφορα καὶ ὅμως νόμιμα ἐγκλήματα τῆς κοινωνικῆς ζωῆς τῶν λαῶν, κατὰ τὴν ἐκτὸς πάσης ὁρατῆς εἰκόνος προσευχήν μου ἠσθάνθην τὴν παρουσίαν τοῦ ἐσταυρωμένου Χριστοῦ. Ἔζων τὸ Πάθος Αὐτοῦ ἐν Πνεύματι τοσοῦτον ἐναργῶς, ὥστε ἡ φυσικὴ ὅρασις τοῦ «ὑψουμένου ἐκ τῆς γῆς» (βλ. Ἰωάν. 12,32) οὐδόλως θὰ ἐνίσχυε τὴν συμμετοχήν μου εἰς τὸν πόνον Αὐτοῦ. Ὅσον μηδαμινὰ καὶ ἂν ἦσαν τὰ βιώματά μου, ἐν τούτοις ηὔξανον εἰς βάθος τὴν γνῶσιν τοῦ Χριστοῦ, ὡς πρὸς τὴν ἐπὶ γῆς ἐμφάνισιν Αὐτοῦ, ἵνα σώση τὸν κόσμον.

Θαυμαστὴ ἀποκάλυψις ἐδόθη εἰς ἡμᾶς ἐν Αὐτῷ. Οὗτος ἑλκύει πρὸς Ἑαυτὸν τὸ πνεῦμα ἡμῶν διὰ τοῦ μεγαλείου τῆς ἀγάπης Αὐτοῦ. Ἡ ψυχή μου μετὰ κλαυθμοῦ ηὐλόγει καὶ εὐλογεῖ τὸν Θεὸν καὶ Πατέρα, τὸν εὐδοκήσαντα νὰ ἀποκαλύψη εἰς ἐμὲ διὰ τοῦ Πνεύματος τοῦ Ἁγίου τὴν μετ’ οὐδενὸς συγκρινομένην ἁγιότητα καὶ ἀλήθειαν τοῦ Υἱοῦ Αὐτοῦ, διὰ μέσου μικρῶν παθημάτων εἰς τὰ ὁποῖα ὑποβαλλόμεθα.

Από το Πάθος του Κυρίου στην ζωηφόρο Ανάστασή Του ,ένα μυροβόλο ταξίδι στο περιβόλι της Παναγιάς.

Αφηγείται ο Κώστας Καστανάς.

Δέν ἀλλάζουν οἱ καιροί ἀλλά οἱ ἄνθρωποι…


Προσπαθῶ νά αἰσθανθῶ τίς δονήσεις τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδας, νά διακρίνω τήν διαφορετική ἀτμόσφαιρα πού χαρακτήριζε αὐτές τίς μέρες, κάποιες ἄλλες ἐποχές, ἀλλά δέν τό καταφέρνω.

Εἶναι πλέον τέτοια ἡ ταχύτητα μέ τήν ὁποία κινοῦνται τά πάντα, πού δέν σέ ἀφήνουν νά συγκεντρωθεῖς, δέν σοῦ ἐπιτρέπουν νά «κλέψεις χρόνο» καί νά τόν ἀφιερώσεις στίς ἡμέρες τίς ὁποῖες θεωρούσαμε «ἅγιες» καί δέν σηκώναμε μῦγα στό σπαθί μας!

Ὅλα γύρισαν τούμπα ἀπό τήν στιγμή πού ἡ εἰκόνα κατέκτησε τόν κόσμο. Ἀπό τήν στιγμή πού ἀποκτήσαμε ἐλεύθερη ραδιοφωνία, ἐλεύθερη τηλεόραση, ἐλεύθερη πρόσβαση στά κοινωνικά δίκτυα. Ἀπό τήν στιγμή πού ἀποκτήσαμε «ἐλευθερία», ἡ ὁποία ἀγγίζει μέν τά ὅρια τῆς ἐλευθεριότητας, ἀλλά εἶναι ὁτιδήποτε ἄλλο ἐκτός ἀπό ἐλευθερία!

Καί, μοιραῖα, ἔρχεται ἡ νοσταλγία, σέ μιά προσπάθεια νά συναρμολογήσει τά ξέφτια τῆς μνήμης, νά συγκολλήσει θρυμματισμένες ἀναμνήσεις καί νά καλύψει τραύματα, πού δέν ἐπουλώνονται παρά μόνον ἐπιδερμικά.

Ὁ μόνος θεσμός πού δείχνει συνέπεια, αὐτές τίς ἡμέρες, εἶναι ἡ Ἐκκλησία. Καί, αὐτομάτως, ἔρχεται στό μυαλό ἡ πάντα ἐπίκαιρη καί διαχρονική ρήση τοῦ μεγάλου Γιάννη Τσαρούχη: «Ἡ Ἐκκλησία εἶναι τό μόνο θέατρο πού παίζει τό ἴδιο ἔργο δύο χιλιάδες χρόνια κι ἔχει πάντα κόσμο». Ναί, ἔτσι εἶναι, ἄν καί δέν ἔχει πλέον τόσο πολύ κόσμο, ἐκτός ἀπό τίς μεγάλες ἑορτές, ὅπως ἡ Ἀνάσταση, πού θά γεμίσουν οἱ ναοί μέ πιστούς ἤ περίεργους, οἱ ὁποῖοι θά προστρέξουν μηχανικά «νά πάρουν τό Ἅγιον Φῶς», θά σταθοῦν στόν περίβολο οἱ περισσότεροι –ἐκτός κι ἄν βρέξει– καί μεσάνυχτα καί πέντε, θά φύγουν ἀγεληδόν πρός τό σπίτι ἤ τά κάθε εἴδους ταβερνεῖα γιά νά «ἀναστήσουν»…

Θυμᾶμαι τήν μάνα μου, πού τήν Μεγάλη Παρασκευή δέν ἔβαζε τίποτε στό στόμα της, οὔτε νερό, μέχρι νά βγεῖ ὁ Ἐπιτάφιος! Κι ἐμεῖς, τρώγαμε κάτι νερόβραστες φακές καί φρέσκα κρεμμύδια γιά νά πάρουμε κάποια γεύση, οὔτε λάδι οὔτε τίποτε τό μή νηστίσιμο. Τώρα, νηστεύουν οἱ Ἕλληνες τήν Μεγάλη Παρασκευή, ἀλλά μέ τό πού θά βγεῖ ὁ Ἐπιτάφιος ὁρμοῦν στά τσιπουράδικα καί τά παραλιακά μαγαζιά καί ταράζουν τίς γαρίδες, τίς καραβίδες, τά χταπόδια! Ὅ,τι κατεψυγμένο ἔχει μείνει στά ψυγεῖα, πέφτει στήν φωτιά καί «χλαπακιάζεται» ἀπό …νηστεύοντες ὀρθοδόξους! Ἄμ, δέν εἶναι ἔτσι ἡ νηστεία, Χριστιανοί!

«Τά χρόνια πέρασαν, ἀλλάξαν οἱ καιροί» ἔλεγε τό παλαιόν ἆσμα. Μά, δέν ἀλλάζουν οἱ καιροί. Οἱ ἄνθρωποι εἶναι πού ἀλλάζουν. Ἡ ταχύτητα, ἡ εἰκόνα, τά σόσιαλ, ὁδηγοῦν τόν κόσμο ὁλοταχῶς πρός τό ἄγνωστο, καθώς οὐδείς γνωρίζει ποῦ μπορεῖ νά καταλήξει αὐτή ἡ φρενίτιδα! Τά ἔθιμα ξεχνιοῦνται, τά ἤθη ἀργοσβήνουν, οἱ παραδόσεις μπαίνουν «στό χρονοντούλαπο τῆς Ἱστορίας» (βρέ, τί μᾶς ἄφησε κληρονομιά ὁ Ἀνδρέας) καί πάει λέγοντας.

Μέχρι καί τά κόκκινα αὐγά τά παραγγέλνουμε ἕτοιμα, μήπως καί λερωθεῖ ὁ πάγκος τῆς κουζίνας μας ἀπό τήν μπογιά. Ποῦ εἶσαι, γιαγιά, πού ἔβαφες τά αὐγά μέ κρεμμυδόφυλλα! «Δέν εἶναι γιά τά λεφτά, ἀλλά γιά τό ἔθιμο» μᾶς ἔλεγε, ὅταν φωνάζαμε ὅτι «ἡ μπογιά γιά τά αὐγά εἶναι πολύ φθηνή.» Ποιός ἔδινε, ὅμως, σημασία στά λόγια της…